در این مقاله سعی داریم به مشکلات و اختلالات رایج در برق شبکه شهری بپردازیم و با مقایسه بین یو پی اس و ژنراتور،
اهمیت استفاده از یو پی اس را ذکر کنیم.
مشکلات رایج در شبکه های برق شهری چیست؟
از مشکلات رایج بر روی شبکه های برق شهری می توان به تغییر فرکانس،افزایش یا کاهش ناگهانی ولتاژ،انواع اعوجاج لحظه ای یا دائم اشاره کرد.
و دستگاه های حساسی که با برق کار می کنند و کاربردهای ویژه ای دارند مثل دستگاه های الکترونیکی پیشرفته (سیستم کامپیوتر،تجهیزات مخابراتی و پزشکی) نیازمند برق اضطراری یا منبع تغذیه بدون وقفه(یو پی اس) برای تامین ولتاژ و فرکانس ثابت و قابل اطمینان می باشند.
چه زمانی باید از یو پی اس استفاده کنیم ؟
لازم به ذکراست که در سیستم ها، تجهیزات حرفه ای و حساس و شبکه های اطلاعاتی، با قطع برق و نوسانات و تغییر ولتاژ برق شهری،هماهنگی بخش های مختلف دستگاه بهم می خورد و این نوسانات و قعطی های متوالی باعث می شود عمر مصرف کننده ها کاهش پیدا کند و عملکرد کل سیستم با اختلال مواجه شود. در این حالت بهترین جایگزین برای برق شهر و از بین بردن نوسانات و آسیب های احتمالی استفاده از یو پی اس یا منبع تغذیه بدون وقفه می باشد.
تفاوت ژنراتور و یوپی اس چیست ؟
زمانی که برق شهر قطع می شود می توان از ژنراتور هم استفاده کرد ولی ژنراتور ها معایبی دارند مثل : شناور بودن ولتاژ و فرکانس، حجم بزرگ، ایجاد دود ، آلودگی صوتی ، زمان طولانی وصل شدن بعد از قعطی برق و لزوم سرویس و بازبینی دائمی
که به همین دلیل برای دستگاه های حساس پیشنهاد نمی شوند و کاربردی ندارند.
برعکس ژنراتور ها دستگاه های یو پی اس دارای ابعاد کوچک ، بدون ایجاد آلودگی صوتی وآلودگی محیطی ، بدون نیاز به سرویس دائمی با تثبیت ولتاژ و فرکانس، پیشنهاد بسیار مناسبی برای حفاظت تجهیزات و سیستم ها در مقابل اختلالات موجود در برق شهر می باشند.
انواع اختلالات رایج در برق شهر؟
1- قطع برقBlackout/Power Failure
زمانی که به طور کامل و برای مدت زمان طولانی تر از یک دقیقه برق شهر ازکار می افتد.
که این قعطی برق ممکن است در اثر بروز اختلال درخطوط نیرو مثل قطع کلید ها فیوزها و یا حوادث احتمالی و طبیعی مانند طوفان همراه با رعدوبرق و یا غیره… ایجاد می شود.
از تاثیرات قعطی برق و عدم استفاده از یو پی اس برای بار مصرفی می توان به موارد زیر اشاره کرد :
- از بین رفتن اطلاعات در حال اجرا درCacheوRam
- زیان های مالی و تجاری در معاملات اینترنتی آنلاین
- بروز خطر جانی در بیمارستان ها ( تجهیزات درمانی و سیستم های کنترل حفظ حیات)
- توقف عملیات اجرایی و عدم امکان ادامه فعالیت
2-افت لحظه ای ولتاژ Power sag
به زمانی گفته می شود که ولتاژ برق برای مدت کوتاهی کاهش پیدا کند که تقریبا %85 از کل اختلالات موجود در برق شهر را شامل می شود.
که این امر می تواند ناشی از انتخاب سایز نامناسب کابل های برق استفاده شده باشد . یا تغییرات شبکه در زمان اوج مصرف مخصوصا در فصل گرما باشد و درصورتی که ولتاژ برق آنقدر پائین بیاید که منبع تغذیه کامپیوتر نتواند ولتاژی دریافت کند.
افت ولتاژ باعث هنگ کردن کامپیوتر یا Restart شدن آن می شود و در طولانی مدت باعث می شود راندمان دستگاه پائین بیاید و عمر آن کوتاه شود.
3- افزایش لحظه ای ولتاژ Power Surge
به افزایش لحظه ای دامنه ی ولتاژ گفته می شود که برای چند سیکل پیاپی،ادامه دار و در حدود یک صدم ثانیه طول می کشد.
که این اختلال به دلیل سوئیچ نمودن بار در مراکز فرعی ،عدم دقت به سایز نامناسب کابل های برق به وجود می آید که باعث می شود فشار های قوی به دستگاه های حساس آسیب برساند و منجر به خرابی آن ها شود همچنین باعث بروز خطا در داده های دیجیتال و متصل شدن سیستم می شود.
4- ولتاژ ضعیف Brownout/UnderVoltage
ضعیف شدن ولتاژ برای مدت زمان طولانی.
زمانی که تامین توان لازم شبکه (بارمصرفی) از طرف منبع اصلی تولید برق انجام نشود و منبع اصلی قدرت تامین را نداشته باشد شرکت برق ولتاژ شبکه سراسری را کاهش می دهد.
و این کاهش ولتاژ بیش از یک دقیقه عملکرد تجهیزات را پایین می آورد زیرا برای یک بار مصرفی با توان ثابت کم شدن ولتاژ موجب می شود جریان بار افزایش پیدا کند و طول عمر قطعات به کار رفته در دستگاه را کاهش می دهد.
5- ولتاژ قوی OverVoltage
به زیاد شدن یا بیشتر شدن دامنه ولتاژ در زمان طولانی می گویند که باعت بالا رفتن توان راکتیو در خروجی بانک های خازنی می شود .
که عامل موثر در ایجاد این اختلال می تواند صاعقه و رعد و برق باشد. بنابراین این امر سبب آتش سوزی و یا سوختن دستگاه مصرفی می شود.
6- نوسانات فرکانسی FrequencyVariation
به تغییر فرکانس شکل موج ورودی گفته می شود.
این اختلال زمانی رخ می دهد که منبع تولید انرژی برای تغذیه دستگاه ها ،ژنراتور یا موتور برق باشد.
از تاثیرات آن می توان به نوسانات فرکانسی که باعث پرش ولتاژ و کاهش دقت دستگاه های حساس مخابراتی، آزمایشگاهی،تجهیرات پزشکی می شود.
7- اعوجاج هارمونیکی Harmonic Distortion
به جریان هایی اطلاق می شود که بارهای غیرخطی را از منبع می کشد.
که به عوامل موثر در این اختلال می توان اشاره کرد: هارمونیک ها معمولا به وسیله بارهای غیرخطی پدید می آیند که از برق شهر جریان های بالایی می کشند مثل دستگاه های فتوکپی،پرینترهای لیزری ، دستگاه های جوشکاری و…
تاثیرهارمونیک ها بر شبکه و بار مصرفی این است که باعث افزایش نامناسب جریان می شود که در دماهای بالا اثرات افزایشی خودرا نمایان می کند و موجب خرابی دستگاه می شود.
8-حالت های گذرای سوئیچینگ Switching Transients
به تغییرات لحظه ای و ناخواسته فرکانس از حد تعیین شده اطلاق می شود.
9- نویز الکتریکی Electrical Line Noise
به تغییرات اتفاقی و نامنظم ولتاژ گفته می شود.
که در اثر کابل کشی و مجاورت با تجهیزات فرکانس رادیویی،ژنراتور ها و دستگاه های مصرفی به وجود می آیند.
10- اسپایک Spike
به معنی افزایش بسیار زیاد لحظه ای ولتاژ
در این حالت اختلال براثر ضربات ناشی از رعد و برق و عواملی که باعث سقوط خطوط انتقال برق می شوند مانند تصادف و طوفان
که باعث سوختن مدارهای داخل سیستم و یا سوختن هارد و از بین رفتن اطلاعات می شود.
در نتیجه:
در این مقاله با تمام اختلالات موجود در برق شهر آشنا شدیم . متوجه شدیم در صورت عدم استفاده از یو پی اس برای تجهیزات حساس و مصرف کننده هایی که با برق کار می کنند،ممکن است دچار زیان ها و آسیب های جبران ناپذیری شویم . برای جبران آن نیاز به هزینه های هنگفت باشد.
به همین دلیل برای پیشگیری از بروز این اتفاقات یو پی اس بهترین انتخاب موجود می باشد.
امیدواریم این مقاله در زمینه آگاهی، با مشکلات رایج بر روی شبکه های برق شهری برای شما مفید بوده باشد.
هدف ما در مجموعه Winpower جلب رضایت مشتریان، ارائه خدمات و پشتیبانی کامل است. همچنین ارائه با کیفیت ترین و مناسب ترین محصول،باتوجه به درخواست شما مصرف کننده عزیز می باشد.